Ericsson prezintă raportul privind tendințele de consum TV și video pentru 2011

22 Sep. 2011

Încă de la lansarea sa, dar în special după introducerea televizorului color în anii 1940, televiziunea a jucat un rol important în viaţa oamenilor ca sursă principală de ştiri, informaţii şi divertisment. Mai exact, televiziunea le-a oferit oamenilor subiecte de discuţie şi acum, în era Internetului, rolul său rămâne acelaşi, chiar dacă modul în care acesta este transpus în practică este diferit. Datorită noilor tehnologii de imagine, a abundenţei şi varietăţii de conţinut, dar şi datorită exploziei instrumentelor de social media, experienţa TV la care avem acces astăzi este mai bogată ca niciodată altcândva.
Ericsson ConsumerLab a prezentat rezultatele raportului său anual privind tendințele de consum TV și video 2011, raport ce arată că oamenii petrec relativ mai puțin timp vizionând programe TV tradiţionale, optând mai degrabă pentru conţinut TV online, disponibil la cerere. Astfel, peste 44% dintre respondenții studiului au declarat că urmăresc acest tip de conţinut de mai multe ori pe săptămâna, în timp ce, în cazul transmisiunilor TV tradiţionale, procentul celor care le urmăresc cu aceeaşi frecvenţă creşte la 80%.

I

nformațiile incluse în raportul Ericsson au fost colectate de la consumatori TV din Anglia, Australia, Austria, Brazilia, China, Coreea de Sud, Germania, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Taiwan şi Țările de Jos. În total, pentru realizarea acestui studiu au fost necesare 22 de interviuri calitative și 13.000 de interviuri cantitative, informaţiile relevate de acestea fiind reprezentative pentru un public de aproximativ 400 milioane de consumatori.

Anders Erlandsson, Senior Advisor la Ericsson ConsumerLab, a declarat: „Vizionarea conţinutului TV la cerere devine din ce în ce mai populară, chiar dacă cei mai mulţi oameni încă obişnuiesc să urmărească programele TV în modul tradiţional, în faţa unui televizor. Adevărul este că oamenii își doresc să poată viziona şi transmisiuni TV şi conţinut la cerere, nu să aleagă între cele două. Internetul nu a avut același impact negativ asupra televiziunii și al conținutului video pe care l-a avut în cazul presei scrise; singura diferență este că acum vizionăm conţinut TV prin mai multe canale decât o făceam în trecut”.

Studiul a arătat, de asemenea, faptul că utilizarea rețelelor sociale influențează modul în care ne uităm la televizor. Peste 40% dintre respondenți au declarat că accesează rețele sociale de pe diverse dispozitive mobile, fie smartphone-uri sau tablete în timp ce se uită la televizor.

„Interviurile pe care le-am realizat – în special cele din Statele Unite, țară în care sunt întotdeauna vizibile pentru  prima dată tendințele de consum TV/video înaintea celorlalte state din lume – reflectă modul în care folosirea rețelelor sociale a influenţat vizionarea conţinutului TV. Majoritatea familiilor cu care am discutat au ales să le împărtășească cunoscuţilor programele TV vizionate prin rețele sociale precum Twitter sau Facebook, SMS-uri, discuţii telefonice sau chiar pe forumuri. Această situație este întâlnită mai ales în momentul în care utilizatorii urmăresc programe TV de tip „reality show” sau întreceri sportive. Acest tip de comunicare acordă o nouă dimensiune experienţei de vizionare a conţinutului TV, pentru că le oferă consumatorilor posibilitatea să transforme un program altfel plictisitor în ceva amuzant prin faptul că pot comenta cele văzute împreună cu alţii”, a adăugat Erlandsson.

În continuare, calitatea conținutului TV contează cel mai mult pentru consumatori, fiind astfel mai importantă, de exemplu, decât disponibilitatea conţinutului TV în format 3D sau a accesului la aplicaţii. Consumatorii ar prefera să plătească pentru un serviciu care le asigură cel mai nou conţinut video, cum ar fi filme abia lansate, care încă rulează în cinematografe.

În acelaşi timp, studiul a arătat și numărul de ore pe care oamenii îl alocă, în medie, vizionării programelor TV și procentajul reprezentat de conţinutul TV la cerere. În Germania, spre exemplu, oamenii petrec cel puțin 25 de ore pe săptămână vizionând conţinut TV sau  video, însă numai 28% din acesta este conţinut „la cerere”. În Spania, prin comparaţie, acest procent ajunge la 44%.

Rapoartele Ericsson ConsumerLab ce vizează noile tendințe analizează comportamentul și gândirea consumatorului vizavi de anumite produse şi servicii TV și telecom, ajutând astfel operatorii să își înțeleagă mai bine abonații și să dezvolte strategii atractive care să le asigure venituri noi.

SURSA: Computerworld