e-SENS: Oportunităţi de afaceri în sectorul public

O serie de servicii e-guvernamentale sunt deja furnizate la nivel naţional. Totuşi, numeroase bariere se întâlnesc în continuare atunci când serviciile administraţiei publice sunt accesate transfrontalier, variind de la nivelul tehnologic, legal, organizaţional până la cel semantic.

e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) este un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, ce are scopul de a dezvolta soluţii tehnice interoperabile şi servicii publice online în Uniunea Europeană şi ţările asociate acesteia. Proiectul se concentrează pe module tehnice fundamentale, precum e-Identitate, e-Semnătură, e-Livrare şi e-Documente.

După primul an de desfăşurare a proiectului, a fost creată baza pentru dezvoltarea arhitecturii TIC necesare şi, totodată, au fost definite scenariile de pilotare pentru simularea cazurilor din viaţa reală.

Scopul fazei pilot este de a demonstra fezabilitatea implementării serviciilor ITC reale între ţările din Europa. Aplicaţiile pilot eSENS vor demonstra că este posibilă comunicarea electronică perfectă cu administraţia publică în interiorul Uniunii Europene. Tranzacţiile actuale între companii/cetăţeni şi administraţia publică, bazate pe piloni generici, vor fi disponibile într-un spectru vast de domenii şi medii de activitate.

Faza pilot va demonstra că soluţiile tehnice dezvoltate pot fi implementate la nivelul Europei, furnizând o oportunitate unică pentru cetăţenii şi companiile europene de a obţine beneficii maxime dintr-o singură piaţă digitală.

Soluţiile proiectului sunt în conformitate cu standardele şi reglementările europene pentru comunicarea electronică transfrontalieră. Modulele tehnice fundamentale vor putea fi folosite gratuit de către sectorul IT pentru a dezvolta noi servicii, în acest fel obţinându-se un avantaj competitiv pe piaţa europeană.

Cei interesaţi să urmărească evoluţia proiectului se pot înscrie la newsletter-ul eSENS, la adresa:http://www.esens.eu/index.php?id=154. Noutăţile sunt trimise pe e-mail la fiecare şase luni, în limba engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *