Dezbatere publică despre proiectul de Lege a Securității Cibernetice

La Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, s-a desfășurat luni, 15 februarie, prima dezbatere publică referitoare la proiectul Legii Securității Cibernetice.

La discuții au fost prezenți miniștrii Violeta Alexandru (MCPDC) și Marius Bostan (MCSI), Augustin Jianu, director general CERT-RO, Marcel Opriș, director STS, Florin Cosmoiu, Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), alături de peste 60 de reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.

Dezbaterea a durat peste trei ore și a fost moderată de ministrul pentru Consultare și Dialog Civic,Violeta Alexandru, care a precizat: ” Un act normativ atât de important cum este proiectul de lege privind Securitatea Cibernetică a României, care are un impact atât de mare în spațiul public, trebuie supus analizei tuturor factorilor din societatea civilă.  Acesta este motivul pentru care Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a decis să sprijinire metodologic echipa Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, inițiatorul proiectului de act normativ, pentru ca această primă dezbatere pe actuala variantă a textului să se desfășoare conform prevederilor legii nr. 52/2003, legea transparenței decizionale” a subliniat ministrul MCPDC.

Ministrul Violeta Alexandru a mai precizat, în deschiderea dezbaterii: “Important este ca echipa guvernamentală să practice un proces decizional cu adevărat participativ și eficient de la momentul inițierii unui act normativ, trecând prin etapa de consultare și dezbatere publică, până la integrarea, inclusiv comunicarea, propunerilor societății civile în varianta care va fi supusă aprobării Guvernului. Astfel de exercițiu de dezbatere publică (care merge dincolo de etapa minimală de consultare prin afișare pe internet a proiectelor de politici publice) trebuie să devină parte firească a procesului decizional”.

Augustin Jianu, director general al CERT-RO a susținut o prezentare tehnică referitoare la realitățile spațiului cibernetic și necesitatea securității cibernetice, explicând pe scurt cum funcționează un atac cibernetic  și ce consecințe poate avea acesta: ”În Raportul CERT-RO am subliniat că am procesat 68 milioane de alerte de securitate cibernetică, din care am extras 2,3 milioane de adrese IP unice, compromise sau vulnerabile. Atacatorii, pentru a-și anonimiza atacurile, folosesc niște sisteme deja compromise, pentru a-i ataca mai departe pe alții. La nivel global, în 2015, durata medie de detecție a unei intruziuni a fost de 268 de zile. Asta înseamnă că atacatorul a intrat într-un sistem compromis și a stat acolo 268 de zile, până să fie depistat!”, a precizat Augustin Jianu.

Reprezentanții societății civile dar și ziariștii prezenți la dezbatere au ridicat probleme concrete referitoare la conținutul proiectului de lege, dar și aspecte legate de semantică ale textului proiectului.

Într-una din intervențiile sale, ministrul Marius Bostan a punctat: ”Vorbim despre Big Data, Cloud, Internet of Things. Noi nu putem construi infrastructură cibernetică fără să ne asigurăm că este folosită în mod corect și în interesul cetățenilor. Nu putem folosi banii publici să construim infrastructuri, putere de calcul și capabilități, iar ele să cadă în mâna unor oameni care nu respectă nici drepturile omului și sunt adversarii democrației și ai libertății, valori pe care noi toți vrem să le apărăm. Trebuie să ne asigurăm că această putere nu este folosită în mod contrar. Este important ca partea civilă, partea privată, cetățenii să participe la acest proces. Vom lua în considerare și vom analiza toate opiniile exprimate”, a afirmat ministrul Marius Bostan.

În finalul dezbaterii, la solicitarea participanților, s-a stabilit că va urma o a doua dezbatere publică, pentru a putea analiza și discuta fiecare argument pro sau contra, în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *