Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a participat la Consiliul TTE de la Luxembourg

Ministrul Dan Nica participă vineri, 8 iunie 2012, la lucrările Consiliului TTE – componenta telecomunicaţii şi societate informaţională – care vor avea loc la Luxembourg. Dezbaterile la care ia parte demnitarul român sunt deosebit de importante deoarece pun în centrul atenţiei consumatorii şi întreprinderile. Finanţarea proiectelor româneşti în domeniul ICT din fonduri europene reprezintă o prioritate a Guvernului şi, totodată, un subiect care va fi readus în atenţia forurilor Uniunii de către ministrul Comunicaţiilor.

În cadrul Consiliului vor avea loc discuţii pe marginea propunerii de regulament privind o serie de orientări pentru reţelele de telecomunicaţii transeuropene şi de abrogare a Deciziei 1336/97/CE. Scopul propunerii de regulament este de a institui orientări referitoare la obiectivele şi priorităţile avute în vedere pentru reţelele în bandă largă şi pentru infrastructurile de servicii digitale în domeniul telecomunicaţiilor, în contextul mecanismului Conectarea Europei. La 29 iunie 2011, Comisia a adoptat Comunicarea „Un buget pentru Europa 2020” referitoare la următorul cadru financiar multianual (2014-2020), care propune instituirea mecanismului Conectarea Europei. Acesta se referă la promovarea şi finalizarea infrastructurilor prioritare de energie, de transport şi digitale, printr-un fond unic de 40 de miliarde de euro. 9,2 miliarde din suma totală sunt dedicate reţelelor şi serviciilor digitale.

Un alt subiect de pe agenda Consiliului este propunerea de directivă privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public (PSI), ale cărei avantaje economice totale directe şi indirecte în ansamblul economiei UE27 se ridică la aproximativ 140 de miliarde € pe an. PSI poate avea o contribuţie semnificativă la crearea unei democraţii participative şi a unei guvernări transparente şi responsabile. Totodată, aceasta are potenţialul de a produce o modificare de cultură în sectorul public, dezvoltând un mediu favorabil pentru activităţile cu valoare adăugată care rezultă din reutilizarea resurselor de informaţii publice.

La diverse puncte din agenda lucrărilor, PRES DK va informa statele membre asupra adoptării recente a regulamentului privind tarifele de roaming. Acesta a fost dosarul prioritar al PRES DK în domeniul ICT şi pe care l-a finalizat cu succes. Consumatorii români şi, bineînţeles, cei europeni vor beneficia, începând cu 1 iulie 2012, de tarife mult scăzute pentru serviciile de roaming, indiferent că sunt de voce, mesagerie sau date. De asemenea, consumatorii vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne şi servicii de roaming separat, de la operatori diferiţi, păstrându-şi acelaşi număr de telefon. De fiecare dată când un utilizator va trece frontiera, telefonul acestuia va trece la reţeaua furnizorului de servicii de roaming ales, fără a fi nevoie de alte operaţiuni.

De asemenea, Neelie Kroes, Vice-Preşedinta Comisiei, reponsabilă de Agenda Digitală, va informa miniştrii UE asupra propunerii de regulament privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă. Aceasta a fost adoptată de către Comisie la data de 4 iunie 2012. Propunerea de regulament vizează să garanteze că persoanele fizice şi firmele pot utiliza propriile sisteme naționale de identificare electronică pentru a accesa servicii publice în alte ţări UE, în care sunt disponibile sisteme de identificare electronică. Scopul urmărit este de a crea o piaţă internă pentru semnătura electronică şi serviciile de încredere online conexe, garantând că aceste servicii funcționează la nivel transfrontalier și că au acelaşi statut juridic ca procedurile tradiționale, bazate pe hârtie.

 

SURSA: MCSI

Etichete: ,