Curiosity pe Marte: raspunsuri cruciale la curiozitati firesti

Acum ca hoinarul celor de la NASA, Curiosity, a aterizat cu bine pe Marte, este timpul ca robotul sa se apuce de munca, este exact ce au declarat inginerii de la NASA ca urmeaza sa se intample azi.

„Misiunea de suprafata a Curiosity a inceput”, a declarat Michael Watkins, managerul sistemului misiunii la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, in timpul unei conferintei de azi. Pentru o lungă perioadă de timp, am ştiut ca vom trece prin niste evenimente importante. Lansarea a fost unul din ele, la fel ca si aterizarea. Am încheiat o fază a misiunii, dar o altă parte tocmai a început. ” „Acum, Nasa se poate concentra pe ce este cel mai important – explorarea”, a mai adaugat Michael Watkins.

„ Explorarea este într-adevăr motivul  fundamental al hoinarului”, a declarat Watkins. „ Abia incepem aceasta misiune…Aceasta este nou noastra casa, cel putin deocamdata. Trebuie sa o exploram si sa aruncam o privire in jur.”

Curiosity este insarcinat cu o misiune de doi ani, gandita pentru a aduna dovezi ca Marte este sau a fost capabila de a sustine viata, probabil in forma microbiana.

In primele zile, specialistii de la NASA vor lucra cu robotul pentru a-i verifica sistemele si a se asigura ca nimic nu a fost stricat sau alterat pe parcursul calatoriei sale de 350 milioane de mile in spatiu si din timpul aterizarii. Watkins a spus ca unul din primele lucruri pe care il vor face cercetatorii, va fi sa implementeze o mica antena pe robot care ar permite comunicarea directa cu Pamantul, fara ajutorul unui releu orbitar de pe Marte. Intr-o zi sau doua, masinaria isi va intinde catargul ceea ce va permite Curiosity sa faca cateva fotografii ale imprejurimilor sale.

Conform NASA,  ar putea dura săptămâni pentru a verifica toate instrumentele ce apartin de Curiosity. Asta inseamna ca robotul nu va putea începe sa se miste prin crater până în luna septembrie.

Miguel San Martin, inginerul şef al echipei Curiosity, a declarat faptul că inginerii vor verifica coordonatele locului de aterizare al robotului.

 

SURSA: CW

Etichete: