Creştere economică prin dezvoltarea infrastructurii de bandă largă în zonele defavorizate

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a participat pe 15 noiembrie 2011 la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu, ediţia a 16-a a evenimentului. Ministrul Valerian Vreme a susţinut că Proiectului de lege privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, aflat la Camera Deputaţilor spre reexaminare, va fi adoptat în cel mai scurt timp.
Proiectul de lege reglementează regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, stabilindu-se condiţiile în care se va realiza accesul pe proprietatea publică sau privată în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, precum şi unele măsuri privind construirea de reţele de comunicaţii electronice. Această lege va aduce un plus de reglementare şi rigoare în activitatea cabliştilor, ce se confruntă în prezent cu probleme mari privind amplasarea propriilor reţele.

De asemenea, ministrul Comunicaţiilor a afirmat ca acordă o importanţă deosebită proiectului  privind dezvoltarea infrastructurii de bandă largă în zonele defavorizate, fiind întreprinse o serie de acțiuni menite să asigure un echilibru între condițiile tehnologice și calitatea serviciilor din zonele urbane, cu starea tehnică a zonelor rurale, în care lipsesc rețelele de distribuție și acces.
„În 2012, va fi semnat contractul de finanţare din fonduri europene a reţelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni. O penetrare broadband sporită va permite o micşorare a diferenţelor între mediul urban şi cel rural. De aceea, prin Strategia de broadband, ne propunem să acoperim până în 2015 toate cele 3600 de „zone albe”, pentru a asigura accesul la informaţie şi cunoaştere tuturor românilor”, a încheiat ministrul Valerian Vreme.
La eveniment au fost prezenţi deputatul Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor, Cătălin Marinescu, preşedinte ANCOM, Radu Tudorel, membru CNA,  alături de reprezentanţi ai operatorilor prin cablu şi televiziuni.
În ședința de Guvern din data de 5 octombrie a fost aprobat memorandumul pentru dezvoltarea broadband – construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate prin fonduri structurale.
În iunie 2011, ministrul Comunicaţiilor a avut la Bruxelles o întrevedere cu Johannes Hann, Comisarul European pentru Politică Regională, în cadrul căreia a prezentat Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de bandă largă în zonele albe (defavorizate).
Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obţinută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naţionale de broadband, urmărind extinderea acoperirii internetului broadband în zonele fără acces.
SURSA: Agora
Etichete: