Companiile mici și mijlocii impulsionează creșterea economică în 2012

Spiritul antreprenorial este puternic în ciuda climatului economic dificil și tehnologia informației este un factor de rebalansare a economiei către companiile mai mici, agile și cu afaceri inovative. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Vanson Bourne pentru Microsoft, în care au participat 2.100 de proprietari de companii mici și mijlocii din 21 de țări europene, inclusiv din România.

Companiile mici și mijlocii privesc cu optimism anul 2012
Pentru 72% dintre respondenții români, afacerile pe care le gestionează se încadrează în tiparul celor care vor contribui la creșterea economică prin crearea de noi locuri de muncă și noi modele de business în următoarele luni. 24% dintre aceste companii vor angaja personal nou în următoarele 12-18 luni.

Cristina Alexandru, Project Manager startups.ro: „În ultimii ani de criză, antreprenorii români au căutat noi zone de profit. Unii și-au reinventat business-ul, alții s-au orientat către categorii diferite de clienți sau și-au redus numărul de servicii/produse oferite și s-au concentrat doar pe cele care le puteau aduce lichidități în firmă. Pentru IMM-urile care au reușit să ajungă cu bine până în acest moment, anul 2011 a fost unul în care s-au pus bazele unor noi parteneriate de business și în care au început să se vadă efectele pozitive ale schimbărilor de strategie din anii trecuți. În acest context, antreprenorii care au rămas în piață sunt mai optimiști cu privire la 2012 pentru că au reușit să își adapteze afacerile la noul context, iar firmele lor încep să își recapete stabilitatea.”

Soluțiile de cloud computing sunt un diferențiator competitiv 
Pentru 70% dintre companiile românești reprezentate în studiu, tehnologia informației joacă un rol determinant în dezvoltarea afacerilor.

Mihai Iordache, Small and Mediul Solutions and Partners Microsoft România: „Tehnologia informației este un factor cheie pentru creșterea competitivității companiilor mici și mijlocii și ne bucurăm că acest studiu reconfirmă rolul pe care ni l-am asumat la Microsoft România, de a servi cele 400.000 de companii locale cu cele mai bune soluții IT pentru business. Întrebuințarea unor servicii de comunicații profesionale, gestionarea fluxurilor de informație, orchestrarea proceselor de afaceri, mobilitatea crescută a angajaților sunt câteva dintre scenariile prin care IT-ul inovează modul de organizare a unei companii și chiar modele de business.”

Unul dintre factorii tehnologici care contribuie la rebalansarea economiei către companiile mici și mijlocii sunt soluțiile bazate pe cloud computing. Pentru 37% dintre respondenți, soluțiile bazate pe cloud computing vor deveni noua normalitate în următoarele 12-18 luni.

Marius Georgescu, Cloud Lead Microsoft România: „Soluțiile de business bazate pe cloud computing minimizează cheltuielile de capital și reduc substanțial cheltuielile operaționale. Antreprenorii români au acces la cea mai bună tehnologie la un preț convenabil, printr-un model „pay-as-you-go”. Beneficiind de servicii în cloud găzduite în centre de date Microsoft, companiile mici și mijlocii își concentrează resursele pe activitățile de bază și își cresc productivitatea.”

Microsoft susține competitivitatea companiilor mici și mijlocii 
În această perspectivă optimistă pentru rolul tehnologiei informației în dezvoltarea companiilor mici și mijlocii, rolul industriei IT este mai important ca niciodată în comunicarea beneficiilor și adresarea nelămuririlor antreprenorilor cu privire la soluțiile IT bazate pe cloud computing.
• Majoritatea antreprenorilor consideră că industria IT este responsabilă pentru a oferi garanții oamenilor și companiilor cu privire la adopția serviciilor în cloud. 23% consideră că „datele nu sunt sigure în cloud”. Începând cu 14 decembrie 2011, Office 365 este prima și singura platformă de cloud majoră care respectă cele mai  înalte standarde de confidențialitate și securitate pentru clienții din Uniunea Europeană, ceea ce îi ajută să își certifice conformitatea cu Directiva Comisiei Europene de Protecție a Datelor. Mai multe informații despre practicile de confidențialitate și de securitate pentru Office 365 pot fi obținute de pe Office 365 Trust Center.
• Majoritatea antreprenorilor se așteaptă ca soluțiile bazate pe cloud să ajute companiile să inoveze, să devină mai flexibile și mai productive. De exemplu, Office 365 oferă acces la e-mail, calendar, documente și comunicații unificate oriunde și oricând prin browsere Web și prin aplicații disponibile pentru cele mai populare platforme PC sau smartphone.

SURSA: Computerworld

Etichete: