Companiile IT exportatoare susţin creşterea industriei

14 companii IT româneşti reprezintă România la a 9-a prezenţă naţională la CeBIT, cel mai important târg european de tehnologie, care a început în 2 martie la Hanovra. Companiile – dezvoltatori de aplicaţii, furnizori de servicii IT şi producători – îşi propun să folosească la maxim prezenţa la târg şi să confirme creşterea exporturilor româneşti de IT, în ciuda contextului economic global şi local.

Sectorul de software și servicii, recunoscut drept cel mai dinamic în anii anteriori, a continuat să crească în 2008, atingând, conform unui recent studiu publicat de Institutul pentru Tehnică de Calcul, o cifră de afaceri de 2,54 miliarde de Euro, în creștere cu 22% față de 2007. In 2009 însă, scăderea cifrei de afaceri a acestui sector a fost mai importantă decât estimările inițiale, până la 25%, în special sub influența scăderii dramatice a pieței interne.

2009 a fost un an dificil pentru majoritatea companiilor românești de IT, în același grad și ca o consecință a dificultăților resimțite de clienți – companii din celelalte ramuri economice sau instituții de stat. Cu toate acestea, sub-sectoarele IT si companiile în sine au reacționat în mod diferit – segmentele de hardware și electronică au fost mai degrabă favorizate, în timp ce companiile care au depins exclusiv de clienți de pe piața internă și mai ales de sectorul public au avut dificultăți mai mari în gestionarea perioadei de criză decât companiile exportatoare.

Exporturile IT, în special serviciile, par să fi devenit factorul de stabilitate și chiar de creștere pentru companiile românești în 2009, iar reacțiile din piață ne arată că evoluția va fi similară anul acesta”, spune Valerica Dragomir, director executiv al ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii. „Există o motivație logică pentru această evoluție: condițiile actuale de pe piață globală determină companiile să își cântărească foarte atent deciziile strategice, investițiile și mai ales costurile, în toate compartimentele business-ului. Austeritatea auto-impusă s-a manifestat în nevoia de externalizare a segmentelor secundare ale afacerii. Procesele de business, dezvoltarea aplicațiilor de management, procesele și serviciile IT  – toate acestea sunt segmente pe care companiile românești le acoperă cu succes și au reprezentat un vector de creștere în ultimii ani”, mai arată Dragomir.

Companiile românești prezente anul acesta la CeBIT nu fac excepție: expozanți cu tradiție sau prezențe noi la târg, toți își pun expertiza în industrii verticale și abilitățile tehnice la dispoziția clienților.

Standul național romaniaIT este găzduit în secțiunea „Business IT” a târgului, Hala 4, Standul B56.

Cele 14 companii românești care participă anul acesta la CeBIT sunt: AMBO Software, Brusch, Codespring, CS Romania, FORTECH, GREENSOFT, IT Six Global Services, MosaIQ, PENTALOG ROMANIA, Romsoft, Ropardo, SETY, SMART TECH INTERNATIONAL, Veda Consulting.

A 9-a participare a companiilor românești la CeBIT face parte din programul de promovare a exporturilor dezvoltat de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Centrul român pentru Promovarea Comerțului și investițiilor străine, și este coordonată de ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.

 ***

Pentru mai multe informații: Valerica DRAGOMIR, Director executiv ANIS, E-mail: v.dragomir[at]anis.ro, Tel: +40-740.140.505.

***

Despre romaniaIT

romaniaIT este o iniţiativă demarată în anul 2006, constituită din parteneri publici şi privaţi. Membrii acesteia sunt ministere, instituţii publice, asociaţii profesionale si de afaceri şi companii din sectorul IT. Scopul romaniaIT este acela de promovare pe piaţa externă a Romaniei ca locație preferată pentru parteneriate și investiții și industria IT. Brandul de țară romaniaIT a fost lansat internațional în martie 2007 la CeBIT. Companiile românești au participat sub acest brand național la mai mult de 15 evenimente internaționale – târguri, expoziții și evenimente economice bilaterale.

 

Despre ANIS www.anis.ro

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii – ANIS reprezintă interesele producătorilor de software şi furnizorilor de servicii asociate din România. Asociaţia a fost înfiinţată în 1998 şi numără în prezent peste 120 de membri, unele dintre cele mai importante companii din domeniu.

Pentru informaţii detaliate despre membrii ANIS şi despre proiectele pe care le desfasurate, vizitaţi situl asociaţiei.