Cloud – un accelerator al eficienței în sectorul public

Într-o perioadă în care lipsa de transparență și complexitatea proceselor creează obstacole în utilizarea corespunzătoare a competențelor organizațiilor guvernamentale din România, serviciile Cloud răspund acestor constrângeri, oferind o serie de beneficii viabile.
Acesta nu este doar cazul României. Alte guverne s-au confruntat cu aceleași probleme și au fost nevoite să ia măsuri pentru a se transforma și a putea crea valoare. Cu toate că sunt noi și încă în curs de maturizare, serviciile Cloud s-au dovedit o alternativă demnă de luat în considerare și numeroase guverne au decis deja să profite de avantajele oferite de Cloud.

Un sondaj efectuat de KPMG cu privire la perspectivele exploatării serviciilor Cloud în sectorul public a arătat că deși adoptarea de către guverne a acestor servicii se desfășoară lent, aceasta este pe punctul de a se accelera. Mediile Cloud sunt deja utilizate în prezent pentru reducerea costurilor operaționale. Astfel de modele permit optimizarea utilizării activelor și creșterea flexibilității atât în ceea ce privește amploarea, cât și domeniul de aplicare a serviciilor IT.
Rezultatele sondajului indică faptul că deja un număr ridicat de organizații guvernamentale iau măsuri pentru a înțelege mai bine avantajele oferite de Cloud. Astfel, 29% dintre respondenții din sectorul public au afirmat că au dezvoltat o strategie cu privire la Cloud, 24% au testat deja conceptul de Cloud, în timp ce 19% dintre aceștia au implementat parțial serviciile Cloud.

Dintre factorii de ordin economic ce stau la baza migrării către Cloud, atât sectorul public, cât și cel privat au indicat reducerea costurilor (50% dintre respondenții din fiecare sector) și obținerea unei mai bune interacțiuni cu clientul, respectiv cetățeanul și furnizorii (39% dintre respondenții din fiecare sector). Totuși, companiile din sectorul privat consideră că îmbunătățirea timpului de răspuns la semnalele pieței reprezintă un factor economic important (35% dintre respondenți), în timp ce guvernele consideră creșterea transparenței ca fiind un factor economic critic (37% dintre respondenți).

„Deficitele de buget și programele de austeritate din numeroase țări, inclusiv România, reprezintă un motiv convingător pentru ca guvernele să acorde atenție mai mare posibilităților de economisire”, a declarat Aurelia Costache, Partener pentru Management Consulting în cadrul KPMG România.

De asemenea, conform sondajului, aproape trei sferturi (73%) din respondenții din organizațiile guvernamentale au afirmat că reducerile de cost ar reprezenta un motiv serios pentru ca organizația lor să migreze către serviciile Cloud. Cu toate acestea, problema care rămâne este aceea că numeroși respondenți nu sunt încă convinși că economiile de costuri promise de Cloud sunt reale, accesibile sau măcar sustenabile.

Asigurarea securității și creșterea încrederii
Deși îngrijorarea pe care o arată guvernele cu privire la securitate depășește cu puțin grija demonstrată de companiile din mediul privat (47% față de 44%), marile organizații guvernamentale au o opinie diferită, considerând securitatea ca factor critic pentru implementarea Cloud, cu o rată a răspunsurilor de 56%, mai ridicată decât cea a marilor companii private sau a organizațiilor guvernamentale mai mici (45%, respectiv 33%).

Una dintre explicațiile pentru atenția crescută acordată securității serviciilor Cloud este că, în plus față de datele cu caracter personal deținute de guverne, care deseori sunt confidențiale, guvernele sunt deseori ținta preferată a hackerilor.

„Avantajul adoptării serviciilor Cloud poate fi extrem de semnificativ pentru departamentele guvernamentale IT, prin eficientizarea proceselor și reorientarea angajaților IT către activități creatoare de valoare, precum și prin abilitatea crescută de a accesa resursele IT și infrastructura necesară”,spune Aurelia Costache, Partener pentru Management Consulting în cadrul KPMG România.

Prin implementarea serviciilor Cloud, Guvernele își pot direcționa resursele spre îndeplinirea propriilor obiective și, pe măsură ce adoptarea serviciilor Cloud trece de la concept la implementare, este foarte probabil că inovarea va apărea ca un produs secundar al acestui proces. Pe măsură ce serviciile Cloud reduc amprenta operațiilor IT, agențiile guvernamentale se vor putea concentra într-o mai mare măsură asupra eficienței propriilor lor programe și mai puțin pe managementul serviciilor IT.
Serviciile Cloud pot fi utilizate pentru a eficientiza interoperabilitatea dintre diferitele agenții guvernamentale, a reduce redundanța și urmări/monitoriza eficacitatea planurilor guvernamentale, realizând în același timp transparența la nivel guvernamental într-un ritm mai rapid.

Adoptarea serviciilor Cloud în sectorul medical va facilita furnizarea produselor și serviciilor de îngrijire medicală către pacienții aflați în zone îndepărtate și către cei care au acces limitat la servicii medicale de calitate.
De asemenea, datorită serviciilor Cloud sistemul de învățământ va deveni mai interactiv și mai inovator, asigurând resurse de o valoare unică, ce devin astfel disponibile tuturor studenților. Această abordare ar putea schimba modul în care învățământul este asigurat și finanțat.

Guvernele din întreaga lume adoptă deja măsuri în vederea implementării serviciilor Cloud. Un exemplu îl reprezintă Ontario, Canada, unde a fost testat un proiect-pilot Cloud privat. Proiectul-pilot s-a concentrat pe accesarea și gestionarea serviciilor partajate precum e-mail și instrumente de colaborare și, conform coordonatorilor proiectului, acum „sunt mai bine informați și se află în poziția de a culege roadele eforturilor lor pentru a vedea ce potențial există pentru serviciile Cloud în sectorul public din Ontario”.

„Guvernele din întreaga lume intenționează să-și digitalizeze economiile pentru a conecta toți membrii societății prin accesul la conținutul digital și utilizarea în comun a acestuia prin intermediul Internetului din orice loc și în orice moment, pentru a munci, a se recrea, a consuma și a învăța”, spune Aurelia Costache. „Serviciile Cloud reprezintă o platformă care, atunci când va fi combinată cu Internetul și cu un acces crescut la dispozitive personale puternice, va face Economia Digitală cu adevărat posibilă. Migrarea către un guvern care utilizează servicii Cloud poate genera oportunități semnificative de inovare și de transformare a proceselor și serviciilor. Ținând cont de transformările prin care trece România în prezent, acum este momentul pentru a accesa serviciile Cloud și a inova.” 

La acest sondaj au participat 429 de angajați guvernamentali în funcții executive, precum și 808 membri executivi din sectorul privat din 10 țări. De asemenea, s-au realizat interviuri individuale cu o serie de membri guvernamentali în poziții de conducere. Țările incluse în sondaj au fost: Australia, Canada, Danemarca, Italia, Olanda, Singapore, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Studiul a avut în vedere trei factori: dimensiunea organizației, nivelul autorității guvernamentale și țările selectate care au acoperit toate continentele.

Mai mult de jumătate dintre respondenții la nivel guvernamental (53%) lucrează la nivel național și 31% din respondenți au funcții decizionale în cadrul guvernului. Aproape jumătate dintre respondenții guvernamentali (46%) au bugete de cel puțin 1 miliard USD sau mai mult și 23% au bugete de 10 miliarde USD sau mai mult.

 

SURSA: Computerworld

Etichete: