Cloud, SaaS, externalizare – noul val în IT

Grupul Agora a organizat ieri, 03 iunie 2010, Conferinţa de Tehnologie Agora cu tema New Business Solutions: Cloud Computing, Saas, Outsourcing. Evenimentul a avut loc la Hotel Intercontinental din Bucureşti.
 
Eficienţă, scalabilitate, flexibilitate, reducerea costurilor sunt doar câteva dintre atributele pe care companiile mizează tot mai mult atunci când aleg o soluţie informatică. Din punct de vedere tehnologic, Cloud computing nu este o noutate absolută, dar probabil pentru prima dată în ultimii ani, această idee începe să prindă şi în cele din urmă să intre în viaţa de zi cu zi.
 
Bogdan Farca, Country Middleware Services Leader, Global Technology Services IBM România, a deschis conferinţa argumentând: „Conceptul de Cloud computing poate avea o influenţă pozitivă în vremurile pe care le trăim. De ce? Pentru că poate aduce economii, o agilitate mai mare pe piaţă,  un tip mai scurt de lansare a unor servicii noi, lucruri care pot fi foarte importante într-o economie care trece prin momente mai dificile şi în care supravieţuirea unei companii poate să ţină de rapiditatea cu care se adaptează”.
 
Eduard Slobozeanu, Technology Sales Consultant Fujitsu Technology Solutions a susţinut faptul că „în viitor, infrastructura IT nu va mai sta în data center-ului clientului, ci în Cloud. Clienţii potriviţi pentru Cloud sunt cei care au nevoie să crească mult, repede şi foarte ieftin. În acelaşi timp, trebuie protejată şi planeta. Fujitsu are un produs potrivit pentru această nevoie – serverul CX1000, infrastructura propriu-zisă pentru Cloud”.
 
În continuare, Ionuţ Vodă, Senior Developer & Partner Zitec, a prezentat platforma VideoPublishing, o soluţie completă şi accesibilă pentru gestiunea activelor digitale ale companiilor, combinând streaming la cerere, streaming live, streaming audio şi managementul imaginilor. Dezvoltat pe platforma Amazon, serviciul îmbină avantajele oferite de tehnologiile Open Source şi Cloud Computing, generând costuri reduse şi înaltă disponibilitate.
 
Andreea Mărăşescu, PhD – Director Executiv Business Unit Aplicaţii Software GENESYS Systems a susţinut faptul că „acum este momentul ca fiecare companie să aibă grijă de clienţii săi şi să îşi crească veniturile, iar SaaS asigură aceste două obiective în cel mai scurt timp. De ce Microsoft Dynamics CRM în regim SaaS? Pentru că este o soluţie foarte potrivită pentru România în acest moment, este simplă, accesibilă financiar prin modelul pay-as-you-go şi are o vizibilitate imediată în business”.
 
În cea de-a doua parte a evenimentului, Mihnea Dragu, Account Manager Acceleris a evidenţiat faptul că „la baza Cloud Computing se află partea de virtualizare, care în prezent mai are încă anumite probleme în ceea ce presupune integrarea. Cisco vine cu o soluţie destul de simplă, Nexus 1000V, un switch virtual, care înlocuieşte switch-urile hardware deja existente într-o reţea. Conform unui studiu Cisco, folosind Nexus 1000V, capacitatea de virtualizare creşte cu 30%”.
 
Marius Georgescu, Hosting Specialist Microsoft România a spus: „Dorim să fim lideri şi în Cloud şi chiar dacă anunţăm abia acum acest nou val, îl pregătim de mai bine de zece ani”. „Deşi Cloud are foarte mult avantaje, din nefericire nu ne scuteşte de faptul că trebuie să avem un business model foarte bine conturat în minte atunci când pornim pe acest drum”, a declarat Cristian Herghelegiu, General Manager al Central Europe on-Demand România, partener Microsoft, o companie care are în prezent o singură sursă de venit – SaaS. 
 

În continuare, Remus Cazacu, Director General Bit Software a afirmat: „Astăzi avem un ERP-CRM care se poate livra într-o versiune Cloud Edition şi o platformă numită Google Apps, o soluţie imbatabilă din punct de vedere al costurilor, pe care o propunem clienţilor noştri care doresc o alternativă la serviciile de mesagerie şi colaborare şi care au nevoie de disponibilitate 99,99%”.

În încheiere, Florin Buca, Director Tehnic Class IT a concluzionat: „Externalizarea IT este astăzi o oportunitate strategică pentru orice companie care doreşte să obţină beneficii imediate, experimentate prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor IT sau prin reducerea costurilor. Class IT Outsourcing poate ajuta în acest proces”.
Evenimentul a fost promovat cu ajutorul partenerilor media PRWave, PRWave Directory, MediaLook, Smart FM, Agora News, IT Trends şi Digital Trends. Alţi parteneri: Byblos, iNES, DigiSign, Vinexpert & eVinoteca.ro.

Sursa: Agora

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *