Clienti prejudiciati; La ce riscuri sunteti expusi?

Companiile care activează în domeniul tehnologic sunt cei mai importanți pioni ce conduc spre inovație. Prin inovație se deschid noi drumuri, iar pe drumuri noi companiile își asumă riscuri suplimentare.

Deoarece multe companii din domeniu au considerat că experiența și prudența le vor fi suficiente, în acest articol vă vom prezenta câteva cazuri reale în care o acoperire adecvată prin asigurarea de răspundere civilă profesională își demonstrează practicitatea.

(Surse de informare: “Chubb E&O Loss Examples”; “Markel Computer Consultants Claims”; “CFC TECH Insurance for technology companies”)

 Eroarea unui soft proiectat pentru spital

Laboratorul unui spital a afirmat că softul furnizat de o companie de specialitate, proiectat pentru aparatura de testare a sângelui, a denaturat rezultatele analizelor, acestea fiind interpretate greșit. Rezultatul direct a fost că bolnavii de hepatită ai spitalului respectiv au fost diagnisticați și tratați în mod eronat.

În numeroase jurisdicții nu este bine delimitată diferența dintre software, ca fiind un serviciu, ori un produs. În acest sens, pot apărea breșe în acoperirea oferită fie pe o poliță de asigurare de răspundere a producatorului, fie pe polița de răspundere civilă profesională. În acest caz, ajutorul unui consultant care să încadreze riscul pe o poliță adecvată ce poate oferi și despăgubiri pentru vătămări corporale este extrem de util.

 

Firmă mică de software, forțată să se apere împotriva acuzațiilor de încalcare a IP-ului

O companie multinațională mare, ce furnizează soluții de software pentru prețuri de transfer  către companiile din întreaga lume, a dat în judecată o firmă mică de development software, pentru incălcarea IP-ului, după ce aceasta din urmă a dezvoltat un program care execută aceleași funcții, precum compania multinațională. Multinaționala a susținut că firma mică nu ar fi putut dezvolta softul fără să fure codul sursă al programului lor, când, de fapt aceștia au dezvoltat un nou cod.

Cu toate că firma de software nu a furat codul sursă și nici nu a încălcat IP-ul celeilalte companii, cheltuielile de apărare ale unui proces de o așa amploare, nu ar fi putut fi susținute de mica firmă de software dacă nu ar fi dispus de o poliță de asigurare adecvată, care să acopere  aceste cheltuieli.

 

Date corupte

O companie de comunicații a dat în judecată producătorul de software contractat pentru pierderi de venit și pentru cheltuieli cu recuperarea notelor contabile / facturilor pentru clienții wireless, note ce au fost șterse din greșeală de providerul de software atunci când a facut updatarea sistemului.

Despăgubiri plătite: 750,000 USD

Cheltuieli de judecată plătite: 150.000 USD

  

Incapacitatea de a furniza produse la nivelul “promisiunilor” făcute clienților prin publicitate

O companie IT care asamblează computere a fost dată în judecată printr-o acțiune legală colectivă a unui grup de clienți.

În procesul intentat s-a reclamat că echipamentul vândut de firma IT nu se ridică la nivelul descrierii din publicitatea făcută produsului.

Citând probleme legate de viteza de procesare și capacitate redusă de upgrade, clienții au solicitat să li se returneze prețul plătit firmei de IT, în întregime.

Despagubiri platite: 1.600.000 USD

 

Fiecare domeniu de activitate are particularitățile sale. Industria IT, de asemenea. Companiile de media, comunicații și IT se confruntă cu riscuri unice, astfel încât acoperirea conferită de polița de asigurare aleasă este extrem de importantă. Indiferent de mărimea companiei dumneavoastră, ori de segmentul de piață de care se ocupă, Marsh Broker de Asigurare Reasigurare vă poate recomanda cea mai bună și adecvată soluție de asigurare.

Pentru detalii privind această asigurare puteți să ne contactați la următoarele adrese de e-mail:

Antoaneta.Nedelciu@marsh.com

Andreea.Bancila@marsh.com

Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare SRL este subsidiara din România a companiei americane Marsh Inc, cu sediul la New York, lider mondial în domeniul consultanţei privind riscurile şi al brokerajului în asigurări. Marsh s.r.l. a fost înfiinţată în România încă din 1995, aceasta fiind, la acel moment, prima companie internaţională de profil reprezentată pe piaţa românească printr-o subsidiară proprie.

Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare  este liderul pieţei de brokeraj în asigurări şi consultanţei de risc în România (conform volumului de prime plasate), are birouri în Bucureşti, Cluj şi Timişoara şi 70 de angajaţi specializaţi pe industrii şi linii de asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *