ANCOM şi MApN propun condiţiile de eliberare a benzilor de frecvenţe radio

 ANCOM şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în calitate de iniţiatori, au lansat astăzi spre consultare publică proiectul Ordonanţei de urgenţă privind eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz şi 2500-2690 MHz.

Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă. ANCOM urmăreşte să stimuleze astfel concurența în piaţa de comunicaţii, pentru a oferi consumatorilor mai multe posibilități de alegere și pentru a extinde accesul la aceste servicii în zonele rurale și în acele zone în care instalarea reţelelor fixe de comunicaţii electronice este dificilă sau ineficientă din punct de vedere economic.

Eliberarea benzilor de frecvenţe radio de către MApN presupune schimbarea destinaţiei şi reorganizarea utilizării acestor benzi, acest lucru putând fi realizat numai după mutarea aplicaţiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigaţie aeronautică, radiocomunicaţii pentru comanda şi controlul forţelor armate şi supravegherea spaţiului aerian al României) în alte benzi de frecvenţe radio.
Reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio presupune o serie de costuri generate de achiziţia noilor echipamente şi instalarea acestora în vederea continuării îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina MApN ori a unităţilor subordonate. Este aşadar esenţial ca MApN să beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achiziţia şi instalarea noilor echipamente, dar şi de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvenţe radio.

Ştirea completă şi mai multe informaţii pe situl Agora.ro.

Etichete: ,