ANCOM a efectuat 12.000 de controale în 2011

În anul 2011, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a desfăşurat 12.226 de acţiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, aplicând 596 de notificări, 325 de avertismente şi 33 de amenzi în valoare totală de 158.000 de lei.

Astfel, în urma raportărilor interne ale direcţiilor regionale ale ANCOM, o treime din numărul total de acţiuni de control, 3674, au vizat furnizorii de comunicaţii electronice – 1320 de controale la furnizorii de internet, 188 la furnizorii de telefonie şi 2166 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. În urma controalelor efectuate la furnizorii de comunicaţii electronice, ANCOM a transmis 491 de notificări şi 38 de avertismente, aplicând 5 amenzi în valoare totală de 20.000 lei.
Cele mai frecvente nereguli constatate de inspectorii ANCOM au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiei de a introduce în contractele încheiate cu utilizatorii finali a clauzelor minime prevăzute de lege, precum şi nerespectarea anumitor condiţii tehnice şi de compatibilitate electromagnetică impuse reţelelor de comunicaţii electronice prin regimul de autorizare generală.
Cele mai multe controale, 4809, reprezentând aproximativ 40% din numărul total, au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice – 3270 la furnizorii servicii de radiocomunicaţii şi 1539 la furnizorii de radio şi televiziune. În urma acestor acţiuni de control, ANCOM a transmis 105 notificări, 115 avertismente şi a aplicat 16 amenzi în valoare de 67.000 lei.
1646 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii. În urma acestor acţiuni, au fost aplicate 35 de avertismente şi o amendă în valoare de 5000 de lei, acordată pentru lipsa de conformitate a unor echipamente.
În vederea evaluării gradului de acoperire cu servicii de telefonie mobilă a localităţilor, a zonelor de frontieră şi a drumurilor importante, Autoritatea a evaluat gradul de acoperire cu semnal a 148 oraşe şi 32.000 Km de drum.
De asemenea, ANCOM a verificat respectarea de către Radiocom a obligaţiilor impuse prin licenţa de WIMAX acordată companiei la sfârşitul anului 2008, verificând în acest scop 96 de staţii de bază instalate de către SNR şi constatând că Radiocom şi-a îndeplinit obligaţiile. ANCOM a efectuat şi 190 de măsurători în vederea determinării intensităţii şi/sau densităţii de putere a câmpului electromagnetic.
„Activitatea de monitorizare, supraveghere şi control desfăşurată de ANCOM are ca scop asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legislaţiei şi reglementărilor impuse de Autoritate pentru promovarea concurenţei şi protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor. ANCOM urmăreşte, în primul rând, intrarea în legalitate a furnizorilor şi nu sancţionarea acestora”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
SURSA: ANCOM
Etichete: