Alianța Digitală pentru România – premisă a accelerării procesului de e-incluziune

Luni, 26 martie a.c., a avut loc, la Centrul de Conferințe al Institutului Național de Statistică – INSEE, evenimentul de lansare a Alianței Digitale pentru România și a Campaniei Hai pe net! 2012.

În prezența a numeroși demnitari și persoane publice, între care Ministrul Comunicațiilor Răzvan Mustea-Șerban, reprezentantul Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, Cristian Alexandrescu (MECTS – ISMB), Campionul Digital pentru România, Paul-Andre Baran (Director Program Biblionet), Gabriela Barna (Fundația EOS România), Thomas Kleininger (Director executiv ADSI), General Ing. Marcel Opriș (Director STS), Valentin Negoiță (Președinte APDETIC), Andreea Bereczki (PR și Business Administration Specialist Programul  Economia Bazată pe Cunoaștere), Elena Zvarici (Communication Manager Internet Society România) s-au adus în discuție principalele obiective ale Alianței Digitale pentru România, precum și acțiunile concrete în care aceasta este implicată.
Realizată pe baza convergenței programelor de e-incluziune din România, Alianța Digitală reprezintă o platformă de tip colaborativ, având ca scop îmbunătățirea competențelor digitale și a gradului de absorbție a noilor tehnologii în rândul populației. Printre semnatarii Alianței se numără reprezentanți guvernamentali, ai societăţii civile și ai mediului de business.
„Astăzi, jumătate din România e conectată la lumea largă. Din păcate, cealaltă jumătate este deconectată, uitată de lume. Trebuie să facem cumva să aducem cele două Românii la un viitor comun”, a spus Ministrul Răzvan Mustea-Șerban, în cadrul evenimentului de lansare a Alianței Digitale. „Acești oameni și-ar putea găsi o afacere, o slujbă dacă ar ști unde să caute informația necesară și cum să o folosească după ce au găsit-o. Internetul nu cunoaşte graniţe, dar pieţele online sunt încă separate de foarte multe discrepanţe şi bariere”, a continuat Ministrul Comunicaţiilor.
Agenda Digitală 2020, lansată în luna mai 2010, defineşte şapte domenii prioritare de acţiune în Uniunea Europeană: crearea unei pieţe unice digitale, interoperabilitate crescută, sporirea siguranţei şi a încrederii în internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investiţii în cercetare şi dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor şi incluziunii în materie de ‘alfabetizare digitală’ şi aplicarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă societatea, de exemplu schimbările climatice şi îmbătrânirea populaţiei.
Unul dintre obiectivele pentru 2020 este de a pune la dispoziţia tuturor cetăţenilor europeni internet la viteze de minimum 30 Mbps, cu 50% din familiile europene abonate la conexiuni de minimum 100 Mbps.
Alianța Digitală pentru România (ADR) este un grup de inițiativă pentru incluziunea digitală, constituit din instituții publice, organizații comerciale și organizații non-guvernamentale, constituit cu scopul de a susține inițiativele de incluziune digitală din România, conform Agendei Digitale pentru Europa 2020.
Alianţa Digitală pentru România îşi propune în mod concret să atragă cât mai mulţi utilizatori noi online şi să investească în creşterea nivelului de competenţe IT ale celor deja conectaţi. Acest lucru este posibil doar prin crearea unei platforme inovative de colaborare între societatea civilă, sectorul de business şi autoritatea statului.
SURSA: Agora
Etichete: