Accesul la broadband, esenţial pentru serviciile de e-guvernare

Extinderea utilizării aplicaţiilor de guvernare electronică presupune îndeplinirea simultană a mai multor condiţii, dintre care menţionez în primul rând accesul la reţele de comunicaţii broadband şi în al doilea rând implementarea unor aplicaţii atât front end cât şi back office, precum şi a unor mecanisme de securitate complexe. ANCOM depune toate eforturile pentru a asigura îndeplinirea primei condiţii – accesul la reţele broadband, iar acest lucru trebuie să fie mai departe susţinut de dezvoltarea unor aplicaţii care să îi fie cu adevărat necesare şi utile cetăţeanului şi pe care să le poată accesa prin aceste reţele”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM la deschiderea Forumului Român de eGuvernare, desfăşurată ieri.
 
Preşedintele ANCOM a arătat că datele preliminare culese de Autoritate de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice indică o creştere de 12,4% a numărului de conexiuni broadband la puncte fixe la sfârşitul anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, de la 2,5 la 2,8 milioane conexiuni. Aceste date preliminare indică o rată de penetrare a conexiunilor broadband la puncte fixe de 13,1% la nivel de populaţie şi 34,2% la nivel de gospodării la finalul anului trecut. În plus, în cazul conexiunilor broadband la puncte mobile active, creşterea a fost una spectaculoasă, de aproximativ 65%, de la 1,5 milioane la finalul anului 2008 la 2,5 milioane de conexiuni la finalul anului 2009.
 
De asemenea, preşedintele ANCOM a precizat că Autoritatea va finaliza pe parcursul acestei luni un studiu la nivel naţional pentru identificarea „zonelor albe”, care nu beneficiază de acoperire pentru servicii broadband prin nicio tehnologie. În plus, ANCOM a deschis o consultare publică prin care urmăreşte să afle opiniile utilizatorilor şi ale industriei de comunicaţii cu privire la implementarea Serviciului Universal în domeniul comunicaţiilor electronice în România. Chestionarul publicat pe pagina Autorităţii conţine astfel întrebări cu privire la includerea accesului la internet în bandă largă în sfera Serviciului Universal.

Sursa: ANCOM preluat de Agora

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *